Kenevir:(Henf / Chanvre / Hemp plant / Kendir / Kentir / Kannabis / Cannabis sativa / Hemp / Chanvre)
Mutedil iklimlerde yetistirilen, temmuz-agustos aylarinda soluk yesilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapilan ve yabânî olarak da yol kenarlarinda, ekilmemis alanlarda rastlanan, 50 cm-3 m boylarinda, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitki. Esrar otu olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve içi bos olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayi pürtüklüdür. Yapraklari uzun sapli, karsilikli ve el seklindedir. Erkek ve disi çiçekler ayri ayri bitkilerdedir. Erkek çiçekler yapraklarin koltugunda salkim durumunda toplanmislardir. Disi çiçekler küçük yapraklarin koltuklarinda olup hemen hemen sapsizdirlar. Meyve 3-5 mm boyunda, mercimek seklinde, grimsi veya yesilimsi esmer renklidir. Kenevirin anavatani Orta Asya’dir. Mutedil iklimlerde de yetistirilir. Yeryüzünde ip yapmakta kullanilan ilk bitkidir. M.Ö. 3000 yillarinda Çinliler kumas yapmakta kullanmislardir. Bitkinin çiçeklenme süresi, dallanma sekli, tüyleri ve yaprak büyüklüklerinin çesitliligi dolayisiyla farkli tipte kendire rastlanmaktadir. Liflerinden faydalanilacak kenevirler dogrudan dogruya tohumu topraga serpmek suretiyle ekilir. Tohum keneviri ise açilan özel çukurlara atilir, üstleri toprak ile doldurulur.
Türkiyede yetistigi yerler: Kastamonu, Samsun, Amasya, Kayseri, Sivas, Izmir, Kütahya.
Kullanildigi yerler: Bitkinin disi çiçekli dal uçlari, meyveleri yagi ve lifleri kullanilmaktadir. Kendir lifleri, çok saglam ve dayanikli oldugu için bilhassa çuval, halat yapiminda kullanildigi gibi, hali ipi yelken bezi vs. yapiminda da kullanilir. Bitkinin bilhassa çiçekli dal uçlari organik eriticilerde eriyen bir reçine ile bir uçucu yag ihtiva eder. Reçinede cannabinol, cannabidiol ve tetrahidrocannabinol bulunmaktadir. Iyi kalite reçine elde edilmesi iklim ve topraga baglidir. Bu reçine fizyolojik bir tesire sahiptir. Merkezî sinir sistemine etki eder, yatistirici ve uyusturucudur. Hazim sistemine pek tesiri yoktur. Fakat çok çabuk aliskanlik yaptigindan çogu memleketlerde oldugu gibi memleketimizde de kullanilisi yasaktir. Kenevir bitkisinin disi çiçek durumlarindan elde edilen bu esmer renkli kütle esrar olarak bilinmektedir. Keyif verici olarak Asya ve Afrika’da çok kullanilmaktadir. Esrar, tütün, tömbeki, sigara, ve nargile hâlinde içilebilmektedir. Bazen bal, reçel veya lokum içine konularak yutulur. Eskiden nargile, tömbeki ile veya serbet ile içilirdi.
Herhangi bir nümunenin kenevir reçinesi (esrar) ihtivâ edip etmedigi adlî ve pratik bakimdan önemlidir. Bu kontrol beyaz fareler üzerinde biyolojik olarak yapilabildigi gibi, bazi kimyevî renk reaksiyonlari (Beam reaksiyonu) ile de yapilabilmektedir.
Memleketimizde esrar veren bitkilerin yetistirilmesi ve esrar imâli 1932’de 2313 sayili kânunla yasak edilmistir.
Kenevir tohumlarindan yag çikartilir ve yesilimsi renkli bu yag bilhassa sabun îmâlinde kullanilmaktadir.
.
.
.
Kenevir:(Henf / Chanvre / Hemp plant / Kendir / Kentir / Kannabis / Cannabis sativa / Hemp / Chanvre)
Doğadan Şifalı Bitkiler - Bitki Arşivi
http://dogadan-sifali-bitkiler.blogpot.com
şifa, şifalı bitkiler, doğadan, alternatif sağlık, alternatif tıp, doğa ve sağlık
Şifalı Bitkiler Özet
ÇOCUKLAR İÇİN
Havuç, çocuklarda bağırsak kurtlarına etkisi olur. Ispanak çocuklara ve hastalara bol miktarda yedirilmelidir. Kivi A, C, P vitamini açısından son derece zengin bir meyvedir ve çocuk gelişiminde son derece sağlıklı bir besindir. Marul öz suyunda bulunan maddeler küçük çocukların göğsünü yumuşatıcı etki yapar. Öksürüklerine iyi gelir. Büyüme çağındaki çocuklara çok yararlı bir besindir. Menekşe dövülerek vücuda sarıldığında çocuklarda görülen kızamık, kızıl ve küçük çocukların başlarında oluşan deri kabarmasına iyi gelir. Mısır çocukların gelişiminde çok yararlı bir besindir.
Domatesi özellikle çocuklar çiğ olarak yemelidir. Bebeklere sıkılarak içirilen suyu çok yararlıdır; çünkü domates çocuklar için gerekli kalsiyum, fosfor, potasyum ve organik tuz içermektedir. Yulaf Vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Tiroid bezinin çalışmasını sağlar ve hızlandırır. Toksin atıcıdır. İçerdiği vitamin ve mineraller özellikle çocuklara iyi gelir.
İŞTAH AÇICILAR
Adaçayı yapraklarından elde edilen toz iştahsızlığı önler. Anason tohumlarının yenmesi iştahı arttırır. Ananas tohumlarından elde edilen anason yağı iştah açıcıdır, harareti söndürür. Andız otu iştah açar. Ardıç meyveleri iştahı arttırır, hazımı kolaylaştırır.
Biber ve enginar, iştahsızlığa karşı etkilidir. Ceviz yapraklarından yapılan çay iştahı açar, mideyi kuvvetlendirir. Güvercin kökü iştah açıcıdır. Kantaron iştahı çar, hazımsızlıkları giderir. Karabiber iştahsızlığa karşı son derece etkilidir. Ayrıca hazmı kolaylaştırır. Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açar. Kırmızı yaban mersini meyvelerinden yapılan komposto iştahı açar, vücut kırgınlığını giderir.
Kişniş iştah açar. Taze kişniş meyvesinin ve otunun tahtakurusunu andıran çok
kötü bir kokusu vardır. Kurutulduktan sonra bu koku kaybolur. 3 gram kurutulmuş
kişniş ve kişniş çekirdeği 1/4 litre kaynar suya bırakılır. 10 dakika bekletilerek içilirse iştah açar. Lavanta çiçeği iştah açar. Bir kesme şekerinin üzerine beş damla lavanta yağı damlatılarak yenildiğinde iştahı açar. Hazmı kolaylaştırır. Nohut kilo aldırır. Soğan iştahsızlığa iyi gelir.
KABIZLIK
Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir. Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir. Erik'in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur. Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir. Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir. Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler. Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.
KABIZLIK İÇİN ŞİFALI BİTKİLER
Bamya; Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebze. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri müsilajlıdır. kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır.
Mersin; Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır. Sinameki;Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
İSHAL
Havuç, limon, nar ise ishale iyi gelir. Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde ishale iyi gelir. Ahududu yaprakları ishal kesicidir.
Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ishali önler. Böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına, bronşit ve nezleye, cilt hastalıklarına, kansızlığa, raşitizm hastalığına iyi gelir. Kemik kireçlenmesini önlemesi en önemli özelliğidir. Böğürtlen ishale iyi gelir. Bademyağı başlı başına bir ilaçtır. Yumuşatıcı etkisi olduğundan küçük çocukların kabızlığını gidermek için bir kahve kaşığı kullanılırsa iyi sonuç alınır. Hem iç organlar için hem de cilt için çok yararlıdır. Yaralara sürüldüğünde acıyı dindirir. Gül yaprakları çay gibi kaynatılıp içilirse rahatlık verici ve ishal gidericidir. Kestane ağacının yaprakları kaynatılıp, içilirse ishali önler. Koyu çay, şeftali ishali önler. Kızılcık'ın en etkin olduğu rahatsızlık ishaldir. Kabızlık yapar. Labada ishal kesicidir. Bağırsaklara dolgunluk hissi veren iyi bir besindir. Misk otu kötü kaynatılarak içildiğinde ishali önler.
Muz kabızlığa çok iyi gelir. Mürver ağacı çiçeklerinden yapılan çay içilince, zatürree başlangıcı, nefes yolu hastalıkları, nezle, grip, öksürüğe iyi gelir. Pirinin tutucu etkisinden ötürü ishal kesici özelliği fazladır. Yabani armut (ahlat) pişirilerek yendiğinde ishali önler.
ÖKSÜRÜK
Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse öksürüğü dindirir, balgamı söker. Ardıç taze meyvelerinin ezilmesi ile elde edilen şurup öksürüğe çok iyi gelir. Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler, öksürüğe, iyi gelir. Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır.
Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir. Ihlamur çayı kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür. Kenevir çayı balla tadlandırılıp içilirse, öksürük boğmaca ve ses kısılmasına iyi gelir. Kırmızı yaban mersini yapraklarından yapılan şurup öksürüğe etkili olur. Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Meyan kökü şurubu öksürüğe iyi gelir. Yaban eriği ezilerek şekerle pişirilirse öksürüğü yok eder.
İDRAR YOLLARI RAHATSIZLIKLARI
Andız otu kökünden elde edilen yağ idrar söktürücü ve safra ifrazatını arttırıcıdır.
Ardıç meyveleri idrarı söktürür, idrar organlarını dezenfekte eder. Ayrık otu (50 gr) kökünün bir litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç ter ve idrar söktürür, Böğürtlenin, idrar söktürücü özelliği vardır. Çilek, salatalık, idrar söktürür.
Erkeç otu idrar yolları iltihabı ve soğuk algınlığına iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay idrar ve ter söktürür. Hercai menekşe ¼ litre kaynar suda iki tatlı kaşığı menekşe on dakika bırakılıp oluşturulan çay içilirse; idrar söktürür, idrar yolları hastalıklarına, iyi gelir. Hint safranı, maydanoz idrar söktürür. Kabak idrar sökücü etki yapar. Kahve idrarı söktürür, terlemeyi azaltır. Kırmızı ayrıkotu kökünden yapılan ilaçlar ter ve idrar söktürücüdür. Kimyon çayı idrar söktürür, vücudu ısıtır.
Menekşe çiçeklerinden yapılan çay idrar söktürücüdür. Mısır koçanı idrar söktürür. Ayrıca idrar yollarını taş ve kumlardan temizler. Mürver ağacı çiçeklerinden yapılan çay içilince idrar söktürür. Pırasa idrar söktürür, hazmı kolaylaştırır. Semizotu kanlı idrara karşı etkilidir. Yabaneriği çiçeklerinden yapılan çay, idrar söktürür. Yabani armut (ahlat) ağacının taze ve genç yaprakları kaynatılarak suyu içildiğinde idrarı dezenfekte eder ve söktürür.
MİDE RAHATSIZLIKLARI
Acı marulun kökünde ve gövdesinde bulunan süt, mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığı iyi gelir. Kurutulmuş acı marul yaprakları ve kökü safra kesesinin faaliyetini hızlandırır, hazmı kolaylaştırılır. Acı marulda idrar söktürme özelliği olduğu gibi, mide nezlesine de iyi gelir. Ayrıca kanamalarda da iyi bir dindiricidir.
Adaçayı yapraklarından elde edilen toz mide suyunu tanzim eder, iştahsızlığı önler.
Anason tohumlarının yenmesi mide ekşimesini önler. Anason tohumlarından elde
edilen anason yağı mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Andız otu kökünden yapılan çay, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir, mideyi kuvvetlendirir, balgam söktürür. Üzüm şırasının içinde bir ay bekletilen andız otu, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Armut hazmı kolaylaştırır ama kendisinin hazmı kolay değildir. Midesi sorunlu olanlar elma gibi ısırarak yemek yerine suyunu tercih etmelidir. Armuttan en iyi şekilde yararlanmak isteyenler, yemeklerden önce yemelidir. Aşk otu (kurutulmuş) otu toz haline getirilir. 1 çay kaşığı 1 bardak sirkeye konularak içilir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Biber, mide salgısını çoğaltır. Ayvada, mideyi kuvvetlendirir.
Cevizin taze dallarının kabukları, meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılırsa mideyi kuvvetlendirir. Domates mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ebegümeci mide şikayetlerini düzeltir. Havuç, lahana, limon, üzüm, elma, ananas mide asitlenmesi ve ülsere iyi gelir. Hurmadan (taze) yapılan şurup, karın ağrılarına ve mide kramplarına iyi gelir. Ihlamur çayı balla karıştırılıp içildiğinde mide ülserine karşı etkili olur.
Isırgan otu özü metobolizma rahatsızlıklarının yanı sıra mide hastalıklarına iyi
gelir. Yaprakları ile gövdesinden hazırlanan salatayla kür yapılırsa vücuda son derece yararlı olur. Karanfil ağacından elde edilen yağ mideyi kuvvetlendirir. Kiraz kanı temizler, mideyi kuvvetlendirir. Sindirim sisteminde meydana gelen ağrıları dindirir. Kanamaları giderir. Kimyon ve kişniş mide ve bağırsak gazlarını yok eder. Lahana çiğ olarak mide ülserine iyi gelir. Mandalina, spazma iyi gelir. Melek otu mideye canlılık kazandırır. Melek otu mide zayıflığına iyi gelir. Mide ifrazatını arttırır. Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. Meyan kökü şurubu mide ve bağırsak gazlarına çok iyi gelir. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerine karşı etkilidir. Nane çayı içildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını yok eder. Soğan ve üzüm üril asiti yok eder. Tarhunotu, limon, elma, domates mide ekşimelerine iyi gelir. Yaban mersini meyveleri mide nezlesine çok iyidir. Mide gazını yok eder.
KOLESTEROLÜ ÖNLEMEK İÇİN
Enginar ve karahindiba kolestrolü önler. Fasulye, kalp damar tıkanıklığı ve kolesterol düşürmek için birebirdir. Özellikle soya fasulyesinde bu etki çok fazladır. Fındığın içinde yüksek düzeyde oleik asit bulunduğundan kolesterol yükselmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar. Siyah üzüm içindeki maddeler kolesterol düşürücü etki yapar. Greyfurt, enginar kolesterol düşürücüdür.
KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI
Acı marul yapraklarından ve kökünden yapılan çay, karaciğer, dalak ve böbreklerin faaliyetlerini düzenler. Adaçayı (bir miktar kurutulmuş) 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Aşk otu tohumları bir bardak su içinde 6 saat bekletilerek içilir. Karaciğer, dalak, mesane ve böbreklerin çalışmasını düzenler.
Ayvada, şeker, tanen ve bol miktarda vitamin vardır. Karaciğer tembelliğine iyi
gelir. Civan perçemi, domates karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Enginar, CYNARIN içeridiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Hint safranı kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir. Karahindiba, kuşkonmaz, havuç, enginar, zeytin, kereviz, turp, zeytinyağı ve greyfurt karaciğer yetersizliği ve büyümesine iyi gelir.
Maydanoz karaciğer şişkinliğinde etkili olur. Marul karaciğer ve dalak şişmesine iyi gelir. Melek otu karaciğeri kuvvetlendirir. Turp karaciğer şişliğini yok eder.
KAN HASTALIKLARI
Adaçayı yapraklarından elde edilen toz kanı düzeltir. Ahlat (yaban armudu), kan
deveranını düzenler. Armut, kansızlığı giderir. Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı kansızlığa iyi gelir. Biberiye çiçekleri ekmek ve tereyağı ile birlikte yenirse kanı temizler. Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde
kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler. Çentiyane çiçeği, sonbaharda toplanır, kansızlığa iyi gelir. Çilek, vücudu serinletir, zehirlerden arındırır ve kanı temizler. Fındık, içerdiği B grubu vitaminler nedeniyle kan yapısını kuvvetlendirip,
ruhsal gerginliği ortadan kaldırır. Isırgan otu kökü ve yaprakları kaynatılıp içilirse kanı temizler ve kan yapar. Ispanak, pancar, lahana, dere otu, havuç, elma, erik, üzüm, domates ve kayısı kansızlığa iyi gelir. Taze yaprakları salata yapılarak yenirse kanı temizler. Kökü kurutularak kavrulur, kahve gibi içilir veya kahveye ilave edilir.
Kantaron kansızlığa iyi gelir. Karalahana kan dolaşımını düzenler, metabolizma rahatsızlıklarını iyileştirir. Lahana kanı temizler. Kavun'un en önemli özelliği, kanı temizlemesidir. Kereviz, semizotu kanı temizler. Kırmızı ayrıkotu kökünden yapılan ilaçlar ağrıları dindirir, kanı temizler. Melek otu kanı çoğaltır. Mürver ağacı meyveleri ile vitamin kürü yapmak ve kanı temizlemek için bol miktarda mürver meyvesi yenir.
Pırasada bol miktarda vitamin vardır. Çiğ yenildiğinde kan yapıcı etki gösterir.
Sarımsak kanı temizler.
ÖDEM
Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı susuzluğu giderir. Aşk otu kökünden elde edilen yağ, vücudun çeşitli yerlerinin su toplamasıyla oluşan hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Havuç tohumlarından yapılan şurup, vücudun su tutmasına ve hazım
rahatsızlıklarına iyi gelir. Kenevirle (bir miktar) kaynatılan sütten gün boyu birkaç defa birer yudum içilirse ödem hastalığına son derece olumlu etki yapar. Soğan, armut, kavun, elma, kiraz, şeftali, dereotu, patlıcan vücuttaki ödem ve su tutulmasını önleyicidir. Turp ödeme iyi gelir.
GÖZ RAHATSIZLIKLARI
Ceviz yapraklarının kaynatılması ile elde edilen sıvının içine batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa, göz iltihaplanmalarını önler. Deve tabanı suda kaynatılarak pansuman yapılırsa deri ve göz kapağı iltihaplarını önler. Frenk maydonuzu göz hastalıklarına etkilidir. Gül yapraklarından yapılan çayla göz nezlesi ve kanlanmasında bu çayla göz banyosu yapmak çok etkili olur. Havuç gözleri kuvvetlendirir. Kavun göz nezlesine iyi gelir. Kaya koruğunun (taze) yapraklarının ezilmesi ile elde edilen sıvı göz ağrılarını dindirir. Maydanoz suyu ile göz banyosu yapıldığında gözkapağı iltihaplarını iyileştirici özelliği vardır. Mine çiçeği suyu ile yıkanan gözlerde iltihap yok olur. Mürver ağacı kabuklarından yapılan çay, böbrek göz iltihaplarına iyi gelir. Peygamber çiçeği göz hastalıklarına iyi gelir. Rezene (raziyane) tozu karıştırılan suyla gözler yıkandığında kuvvetlendirir. Üzerlik otu gözleri kuvvetlendirir.
DİŞ BAKIMI
Adaçayı toz haline getirilerek diş temizliğinde kullanılır. Dişleri sağlamlaştırır, bembeyaz yapar. Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında ağızdaki zararlı bakteri ve molekülleri yok eder. Vücudun zehirlerden temizlenmesine yardımcı olur. Böğürtlen suda kaynatılıp bu su ile ağız çalkalanırsa ağız yaraları ve diş
etleri iltihaplanmasına iyi gelir. Böğürtlen yaprakları çiğnenirse dişeti kanamaları durur. Ceviz kökünden diş ağrısını önleyici bir sıvı elde edilir. Çayın içinde bulunan
fluorür maddesi diş çürümelerini önler. Frenk üzümü (kaynatılmış) kaynar suya bırakılarak elde edilen sıvı iel gargara yapılırsa ağız yaraları, diş etleri kanamaları yok olur. Kara buğday son derece zengin besin değeri ile yüksek kalori sağlayıcı bir bitkisel üründür. İçinde dişlerin çürümesini önleyen florür vardır. Kimyon tohumları ağızda çiğnendiğinde diş etlerini kuvvetlendirir. Havuç dişetlerini kuvvetlendirir. Karadut şurubunun lokal olarak uygulanması halinde düş ağrısına iyi gelmesidir. Karanfil ağacından elde edilen yağın diş çürümelerini önleyici etkisi vardır. Limon çiğnendiğinde diş etleri kanamasını önler. Maydanoz diş ağrılarında etkili olur.
Mine çiçeği suyu ile gargara yapıldığında diş çürümelerini önler. Turp dişetlerini kuvvetlendirir. Yaban mersini diş iltihaplarına iyi gelir.
HAMİLELİK
Adaçayı, bazı annelerde bebeği emzirdikten sonra sütün akmaya devam ettiği hallerde göğüs ucuna aynı merhemden bir miktar sürülerek sütün kesilmesi sağlanır. Anasondan elde edilen yağ hormonları düzenler, anne sütünü çoğaltır. Frenk maydonozunun ezilerek yapılan merhem loğosa kadınların göğüslerindeki durmayan süt akıntısını ve iltihapları tedavi eder. Kimyon anne sütünü çoğaltır, balgam ve ter söktürür. Nohut emzikli kadınların sütünü arttırır.
GUT (EKLEM) HASTALIĞI
Ahududu yapraklarından yapılan çay gut hastalığına iyi gelir. Aşk otu, gut hastalığına karşı etkilidir.Ayrık otu (50 gr) kökünün bir litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç gut hastalığına karşı kullanılır. Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, gut hastalığına iyi gelir. Kereviz gut hastalığının tedavisinde kullanışır. Peygamber çiçeği gut hastalığından oluşan ağrılı nöbetlere de etkili olur.
DERİ HASTALIKLARI
Adaçayı iltihaplı yaraları ve çıbanları tedavi eder. Andız otu (taze) kökü ezmesi çıbanların üzerine sarılırsa çabuk iyileşmesini sağlar. Andız otundan yapılan merhemler, egzamaya, kaşıntıya iyi gelir. Ardıç dallarının ezilmesi yolu ile elde edilen suyu çıbanları ve şişlikleri tedavi eder. Arpa unu hamur haline getirilir. Bir miktar keten tohumu ve üzerlik otu ilave edilerek karna sarılır. Çıban ve yaraları tedavi eder.
Asma çubuklarından çıkan sıvı egzamaya karşı kullanılır. Ayçiçeği tohumlarından elde edilen merhem kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılır, yaraları tedavi eder.
Ayrıkotu 2 yemek kaşığı ince ve muntazam kıyılarak ¼ litre suda kaynatılıp çay
gibi içilirse deri hastalıklarına iyi gelir. Ceviz yaprak ve kabukları Kronik egzamayı tamamen yok edicidir.1/2 kg kuru ceviz yaprağı 1.5 litre suda 1 saat kaynatılır. Banyo suyuna ilave edilir. Nasırlar üzerine sürülen ceviz yağı bunların zamanla yok olmasını sağlar. Çilek yapraklarından yapılan çay sağlık kaynağıdır. Çilek yaprağı çayı, ergenlik
sivilce ve çıbanlarını da yok eder. Ebegümeci yapraklarından çıbanlar için merhem yapılır. Elma, uçuk (Herpes) mikrobuna karşı çok etkilidir. Erkeç sakalından yapılan merhem deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kaşıntıyı önler. Frenk maydonozunu ezilerek yapılan merhem egzamayı tedavi eder. Enginar, limon, salatalık, kereviz, kuşkonmaz ve turp deri hastalıklarına iyi gelir. Kanarya otu ezilerek merhem haline getirilip yaraların üzerine sürülürse, yaraların çabuk kapnamasını sağlar.
Melek otunun sıkılması ile elde edilen sıvı veya kurutulup dövülerek elde edilen
toz, yaraların tedavisinde kullanılır. Havuçtan yapılan merhem uyuz hastalığına ve kaşıntılara iyi gelir. Yaraların, yanıkların ve çıbanların çabuk kapanmasını sağlar.
Kaya koruğu (taze) özsuyunda büzüştürücü etkisi olan bir madde vardır, bu
nedenle yapraklarından yapılan merhem yara, yanık ve nasırların tedavisinde
kullanılır. Marul lapası kan çıbanı ve yanıkların üzerine sürülür. Mine çiçeği suyu yara ve çıbanların üzerine sarıldığında iyileşmelerini sağlar.
DAMAR HASTALIKLARI
Armut, damarların içinde biriken tortuları eritip, idrarla dışarı atar. Ayçiçek yağı (soğuk preslenmiş) damar kireçlenmesine çok iyi gelir. Damar sertliği, kolestrol ve tansiyona içerdiği pektin maddesi nedeniyle iyi gelir. Çavdar lezzetli bir ürün olup vücuda enerji verir. Damar sertliği ve dolaşım bozukluğu sorunu yaşayanlar için yararlı bir üründür. Domates, sarımsak, limon, maydanoz, armut damar sertliği ve dolaşım
bozukluklarına iyi gelir. Greyfurt'un C vitamini yönünden zengin olmakla beraber tadı acıdır. Günde 1 tane yendiğinde atardamar tıkanmasını önleyici, tıkalı damarları açıcıdır. Ihlamur, damar kireçlenmesi, kansızlık ve dolaşım bozukluklarına iyi gelir.
Karaturp damar sertliğine iyi gelir. Limon damar sertliğine karşı etkilidir. Portakal ve yeşil biber damar zayıflığına iyi gelir. Sarımsak, soğan damar sertliğini önler.
Üzerlik otu çayı damar tıkanması gibi hallerde çok etkili olur.
CİNSEL GÜÇSÜZLÜK
Badem, ilaç olarak cinsel güçsüzlüğe karşı kullanılır. Böyle durumlarda bir ay süreyle yemeklerden sonra yirmi adet tatlı badem yemek gerekir. Enginar cinsel gücü arttırır, vücudu kuvvetlendirir. Fındık, iktidarsızlığa iyi gelir. Havuç, cinsel güçsüzlükten şikayet edenlere sıkça önerilen bir bitkidir. İncir cinsel isteği arttırır. Bol miktarda yenilen incir iktidarsızlığa iyi gelir. Karabiber iktidarsızlık ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kereviz iktidarsızlığa iyi gelir. Maydanoz erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteği arttırır. Salep kolay sindirilen ve cinsel gücü arttırıcı etkisi olan bir besindir. Tere'nin cinsel istek arttırıcı etkisi vardır. Vanilya erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteksizliği yok eder. Yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü arttırır. Yulaf cinsel iktidarsızlık şikayetlerine etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir. İçine kuru yemiş ve bal katılarak besin değeri artırılır.
KANSER
Domates kanser hastalarına önerilir. Karaturp kür halinde yenilince kansere karşı vücudun direncini arttırır. Az yenince tembel organları harekete geçirir. Isırgan otu çayı kansere iyi gelir. Kiraza rengini veren maddenin göğüs, bağırsak ve prostat kanserine iyi geldiği öne sürülmektedir. Lahana bol miktarda B ve C vitaminleri ile kanser oluşumunu önleyen negatif enzimler içerir. Sabah kahvaltısından evvel içilen bir bardak lahana suyu sağlığa yararlıdır. Maydanoz kansere iyi gelir. Sarımsak ve pancar kansere ve kansere yatkın vücutlara iyi gelir. Üzerlik otu çayı kan pıhtılaşması gibi hallerde çok etkili olur.
Kenevir:(Henf / Chanvre / Hemp plant / Kendir / Kentir / Kannabis / Cannabis sativa / Hemp / Chanvre)
2 Nisan 2008 Çarşamba
zaman: 00:36
Etiketler: Şifalı Bitkiler Arşivi [ K ]
0 yorum:
Yorum Gönder